Historia wynalazku

Pierwsze prototypy French Pressu pojawiły się w latach czterdziestych XIX wieku, ale nie zawierały filtra, który nie przepuszczałby zmielonej kawy. Na początku XX wieku popularność zdobywała francuska prasa „Cafeolatte”. W 1929 roku włoski projektant Callimani opracowuje tłokowy ekspres do kawy, ale francuska firma Melior podjęła się jego seryjnej produkcji pod nazwą Chambord. Klasyczn French Presszostał zaprojektowan z metalową podstawą i filtrem ze stali nierdzewnej.

 

Będziesz potrzebować:
French Press
Waga
25 g kawy The Coffee
300 ml wody
grube mielenie (gruba sól)

Czas gotowania: 5 minut 30 sekund

 

 

 

 

Krok 1

Wsyp 25 g kawy do Franch Press.

Krok 2
Wlej 300 ml wody i zamknij pokrywę.

Krok 3

Na zaparzenie kawy czekamy 4-5 minut.

Krok 4
Powoli opuść siatkę naciskając zawór.

Krok 5
Gotowe!