Krok 1
Na dno kawiarki należy wlać 300 ml zimnej przygotowanej wody; należy pamiętać, że woda nie może zamykać zaworu!
Krok 2
Umieść metalowy filtr na dole.
Krok 3
Wsyp kawę mieloną do filtra, zalecamy 20 g na 300 ml wody.
Krok 4
Zalecamy używanie tego samego mielenia do ekspresu do kawy z gejzerem, jak do ekspresu do kawy; wizualnie mielenie jest porównywalne z drobnym cukrem; kawę filtrowaną należy wyrównać łyżeczką, bez ubijania.
Krok 5
Mocno przykręć górną część ekspresu do kawy.
Krok 6
Ekspres do kawy stawiamy na kuchence gazowej lub elektrycznej.
7 kroków
Po kilku minutach usłyszymy charakterystyczny syk i lekkie bulgotanie, co informuje nas, że woda z dna ekspresu całkowicie wyparowała i nasza kawa jest gotowa.
Krok 8
Podawanie kawy!