Historia wynalazku


Ekspres do kawy z gejzerem został wynaleziony w 1933 roku przez włoskiego przemysłowca Alfonso Bialettiego. Włoch opatentował swój wynalazek pod nazwą „Moka Express” i rozpoczął masową produkcję. Sama zasada gotowania została wynaleziona w Anglii w 1833 roku przez Samuela Parkera. Ekspresy do kawy Gejzer są wykonane z aluminium i mają kanciasty, zapadający w pamięć kształt.

Będziesz potrzebować:

Kawiarkę
Kuchenka gazowa lub elektryczna
20 g kawy The Coffee
300 ml wody
mielenie drobno-średnie (drobniejsze niż cukier)

Czas gotowania: 4 minuty

Krok 1
Na dno kawiarki należy wlać 300 ml zimnej przygotowanej wody; należy pamiętać, że woda nie może zamykać zaworu!

Krok 2
Umieść metalowy filtr na dole.

Krok 3

Wsyp kawę mieloną do filtra, zalecamy 20 g na 300 ml wody.

Krok 4
Zalecamy używanie tego samego mielenia do ekspresu do kawy z gejzerem, jak do ekspresu do kawy; wizualnie mielenie jest porównywalne z drobnym cukrem; kawę filtrowaną należy wyrównać łyżeczką, bez ubijania.

Krok 5
Mocno przykręć górną część ekspresu do kawy.

Krok 6
Ekspres do kawy stawiamy na kuchence gazowej lub elektrycznej.

7 kroków
Po kilku minutach usłyszymy charakterystyczny syk i lekkie bulgotanie, co informuje nas, że woda z dna ekspresu całkowicie wyparowała i nasza kawa jest gotowa.

Krok 8
Podawanie kawy!