Historia wynalazku
Niemiecko-amerykański chemik Peter Schlumbohm wynalazł Chemex w 1941 roku. Naukowiec połączył kolbę Erlenmeyera i laboratoryjny szklany lejek z obrzeżem z drewna i skóry. Jako chemik badał i rozumiał procesy związane z wydobywaniem aromatu i kofeiny z ziaren kawy. Opracowując Chemex, Peter Schlumbom dążył nie tylko do uzyskania doskonałego smaku kawy, ale także do stworzenia pięknego i wygodnego urządzenia do parzenia kawy. Chemex zyskał popularność w dużej mierze dzięki swojej konstrukcji.

Będziesz potrzebować:
Chemex
Filtry papierowe
Wagę
25 g kawy
350 ml wody
średnio grube mielenie 

Czas przygotowania: 4 minuty 30 sekund

 

krok 1

Kemex kładziemy na wadze, prostujemy filtr od góry i delikatnie dociskamy jego środek, dzięki czemu przyjmuje naturalną pozycję.

Krok 2
Zwilżamy filtr gorącą wodą, podgrzewając tym samym naczynia, a następnie spuszczamy wodę.

Krok 3

Zmiel 25 g kawy i delikatnie wlej do lejka.

Krok 4
Kawę zwilżamy cienkim strumieniem wody (50 ml) i czekamy 30 sekund.

Krok 5
Pozostałe 300 ml wody wlej równomiernie, spiralnie od ścianek do środka .

Krok 6
Ostrożnie wyrzuć filtr i podawaj kawę!