Historia wynalazku


W 1994 roku Amerykanin Alan Adler wynalazł sprężarkę. Pomysł stworzenia przyszedł do Alana po rozmowie z żoną, że kawa w ekspresie przelewowym okazuje się wodnista. W wyniku eksperymentów z temperaturą parzenia Alan zdał sobie sprawę, że jeśli wlejesz kawę do wody nie wrzącej, smak będzie bardziej miękki.

Był jeszcze jeden problem, który Alan próbował rozwiązać – to czas na zaparzenie kawy. Dzięki zastosowaniu ciśnienia czas parzenia został znacznie skrócony. Kawa pod ciśnieniem smakowała lepiej niż kawa przelewowa. W 2005 roku w sklepach pojawiły się pierwsze prasy pneumatyczne, które są obecnie integralną częścią kultury kawowej.

Będziesz potrzebować:

Aeropress
Filtry papierowe
Waga, 15 g kawy
210 ml wody
mielenie drobno-średnie (drobniejsze niż cukier)

Czas gotowania: 2 minuty 30 sekund

 

 

Krok1
Umieść papierowy filtr na dole i zwilż gorącą wodą.

Krok 2
Umieść aeropress na czajniku, filiżance lub stacji zaparzającej i dodaj 15 g zmielonej kawy The Coffee.

Krok 3

Zamieszaj kawę, dodaj 50 g wody i odczekaj 30 sekund.

Krok 4
Zamieszaj kawę, wlej pozostałe 160 g wody, ostrożnie włóż górę i odstawił na półtory minuty.

Krok 5
Powoli naciskaj górną część przez 30 sekund, aż do zakończenia ekstrakcji.

Krok 6
Gotowe!